Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Benzineprijs op het hoogste niveau sinds 2015
1,61 euro per liter, dat betaalden consumenten in april gemiddeld voor Euro95. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2015, meldt het CBS.
De belangrijkste factor is de gestegen olieprijs. Olielanden hebben onder leiding van Saudi-Arabië een jaar geleden afgesproken om de productie te beperken. Daardoor schommelt de prijs per vat dit moment rond de 70 dollar.
Aan de snelweg stegen de prijzen het hardst, met bijna 9 procent in tien jaar tijd. Bij een lokale onbemande pomp is Euro95 in dezelfde periode ruim 6 procent duurder geworden. Lees daar hier meer over.
2. Grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla
De Californische autobouwer Tesla denkt nog steeds dat robots cruciaal blijven voor zijn toekomst. Dit ondanks problemen die robots hebben veroorzaakt bij de productie van de Model 3, het nieuwe paradepaardje dat elektrisch rijden bereikbaar moet maken voor de middenklasse.
Tesla benadrukte woensdagavond bij de toelichting op de eerstekwartaalcijfers van 2018 het belang van de 'machine die de machine bouwt'. Het bedrijf leed bij de start van het jaar een verlies van 710 miljoen dollar, het grootste kwartaalverlies ooit voor de automaker.
Toch verwacht Tesla nog steeds halverwege dit jaar 5.000 exemplaren van de Model 3 per week te kunnen bouwen... en winstgevend te worden. Maar het bedrijf verbrandt zo'n 6.500 dollar per minuut, becijferde Bloomberg onlangs. Analisten vragen zich af of Tesla niet blut is voor het einde van het jaar.
3. Rutte vindt dat EU meer moet bezuinigen
Mark Rutte zet de hakken in het zand tegen de plannen van de Europese Commissie voor een meerjarige EU-begroting. Grootste kritiekpunt: de EU-begroting dijt uit, terwijl de Britten vertrekken en een miljardengat achterlaten. Volgens Rutte betekent dit dat er juist extra bezuinigd moet worden, onder meer op landbouwsubsidies. Anders dreigt Nederland, dat jaarlijks zo'n 7 miljard euro aan de EU bijdraagt, een nog grotere netto betaler te worden.
4. Trump betaalde toch zwijggeld aan Stormy Daniels, zegt zijn advocaat
De nieuwe advocaat van Donald Trump is een oude bekende: de voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani. En die tapt gelijk uit een ander vaatje dan zijn voorganger Michael Cohen.
Volgens Giuliani betaalde Trump 130.000 dollar terug aan Cohen, nadat deze het geld aan Stormy Daniels had gegeven om haar te laten zwijgen over een affaire met de president. Begin april zei Trump nog dat hij niets wist over het zwijggeld voor de pornoactrice.
Here's the moment Rudy Giuliani told Sean Hannity that "they funneled the [$130,000] through a law firm, and the president repaid it.” pic.twitter.com/XWGKE77Ysq
— Caroline O. (@RVAwonk) 3 mei 2018
Waarom verandert Giuliani nu van koers? Waarschijnlijk omdat er discussie was over of er campagnegeld is gebruikt voor het betalen van Daniels. Als Trump haar zelf heeft betaald kan die beschuldiging het raam uit. Maar dat betekent niet dat Trump niet in de problemen kan komen door de betaling.
5. Cambridge Analytica vraagt faillissement aan
Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het Britse databedrijf is in grote financiële problemen geraakt, nadat vrijwel alle klanten en leveranciers afhaakten. Een faillissement is daardoor onvermijdelijk. Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven.
6. Britse Unilever-aandeelhouders morren over de bonus voor Polman
Topman Paul Polman van Unilever kan - als alles goed gaat - dit jaar 13,7 miljoen euro verdienen, ruim twee miljoen euro meer dan vorig jaar. Dat is tegen het zere been van beleggers in het Britse deel van het zeep- en soepgigant. Ruim een derde stemde woensdag tegen de forse loonsverhoging. Vandaag mogen beleggers in het Nederlandse deel van Unilever over het plan stemmen.
7. Spotify keldert op de beurs na kwartaalverlies
Spotify heeft het verlies in de eerste drie maanden van dit jaar weten te verkleinen. Toch waren de resultaten minder dan analisten vooraf hadden verwacht. Het aandeel kelderde bijna 10 procent in de nabeurshandel.
De Zweedse muziekstreamingdienst boekte een operationeel verlies van 41 miljoen euro. Dat is 55 procent minder dan een kwartaal eerder en maar liefst 71 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Spotify had eind maart 170 miljoen actieve gebruikers, waarvan er 75 miljoen betalen.
8. Kink in de kabel bij de overname van SnowWorld
De overname van SnowWorld heeft een onverwachte wending gekregen. Een Nederlandse ondernemer dreigt volgens het FD met een gang naar de rechter, als hij de aandelen van SnowWorld-oprichter Koos Hendriks niet mag overnemen.
Hendriks bereikt eind 2016 een akkoord om zijn aandelen van de hand te doen aan een Israëlische en twee Nederlandse investeerders. Hij tekent een zogenoemd ‘memorandum of understanding’ met hen, maar enkele maanden later doet de Belgiche zakenman Marc Coucke een bod en verkoopt Hendriks zijn aandelen aan hem.
De Nederlandse ondernemer die de rechten op de aandelen overnam van de drie investeerders meent echter dat dit niet mocht, omdat er een geldig contract was.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- Deze twee Nederlanders in Zweden haalden in 3 minuten tijd 40.000 euro op voor een horloge
- 4 dingen die je moet weten over de nieuwe EU-begroting – Nederland mogelijk de grootste betaler
- Dit zijn de psychologische redenen waarom sommigen mensen áltijd te laat komen